Εκμάθηση ξένων  γλωσσών

GREA PLACE  T BE

Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες

Ποια τα οφέλη από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.


Πραγματικά, γιατί είναι καλό να μαθαίνουμε ξένες γλώσσες; Τον 19ο αιώνα αυτή η ερώτηση δε χρειάστηκε ποτέ να τεθεί, καθώς τότε οι μορφωμένοι θεωρούσαν δεδομένη τη σημασία των ξένων γλωσσών. Στις μέρες μας όμως χρειάζεται να δοθεί μία απάντηση. Καθένας που έχει πάθος με τις γλώσσες έχει βρεθεί στη θέση να πρέπει να εξηγήσει αρκετές φορές όταν τον ρωτούν «για ποιο λόγο το κάνεις αυτό;» και συνήθως η ερώτηση αυτή δε γίνεται ευγενικά, αλλά με μεγάλη δόση περιφρόνησης. Συχνά, η περιφρόνηση αυτή κρύβει ζήλεια, αλλά υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που ειλικρινά δεν καταλαβαίνουν, γιατί κάποιος ξοδεύει χρόνο σε μία τέτοια δραστηριότητα.
Ευκαιρίες εργασίας


Και όμως η απάντηση είναι εμφανής. Μία ξένη γλώσσα, τουλάχιστον, είναι απαραίτητη για μία επιτυχημένη καριέρα. Συνήθως αυτή είναι τα Αγγλικά αλλά όχι πάντα. Για έναν διευθυντή έχει μεγάλη σημασία να κατέχει μία ξένη γλώσσα σε πολύ καλό επίπεδο, αφού οι παρουσιάσεις και οι διαπραγματεύσεις απαιτούν ευχέρεια λόγου και καλή γραμματική. Αν μιλάς τη γλώσσα των συνεργατών σου με τρόπο διστακτικό, ελλιπή ή και καθόλου, θα αποθαρρυνθούν και πιθανώς να προτιμήσουν να συνεργαστούν με τον ανταγωνιστή σου. Αν όμως έχεις αποκτήσει τόσο καλή γνώση της ξένης γλώσσας που να περνιέσαι για ντόπιος, έχεις μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, γιατί όλοι θα εκτιμήσουν την προσπάθειά σου. Με το ίδιο σκεπτικό, όποιος συνεργάζεται με γαλλικές εταιρίες θα χρειαστεί άριστα Γαλλικά και με την γρήγορη άνοδο της κινεζικής αγοράς στη Δύση, τα Κινέζικα είναι τώρα πολύ της μόδας. Αλλά οι γλώσσες δεν είναι μόνο χρήσιμες στη δουλειά.
Ανάγνωση βιβλίων στην αρχική τους γλώσσα


Αν σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία, οι ξένες γλώσσες μπορούν να σου προσφέρουν ένα ξεχωριστό δώρο: την ικανότητα να διαβάζεις τους αγαπημένους σου συγγραφείς στη γλώσσα τους. Οποιαδήποτε μετάφραση, έστω και πολύ καλή, πάντα χάνει κάτι από το αρχικό κείμενο. Για παράδειγμα η Αγκάθα Κρίστι λάτρευε να κάνει παιχνίδια με τις λέξεις πριν τη λύση του εγκλήματος, όπως να παίζει με λέξεις με διπλή σημασία ή με την πολυσημία των αγγλικών λέξεων, παιχνίδια που είναι δύσκολο να αποδοθούν στο μεταφρασμένο κείμενο. Και κάποιοι άλλοι σύγχρονοί της, όπως ο G.K. Chesterton χρησιμοποιεί παιχνίδια λόγου δύσκολα για το μεταφραστή, αλλά και ο Lewis Carroll στο βιβλίο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» είναι διάσημος για τα παροιμιώδη λογοπαίγνιά του. Τα έργα αυτών των δημοφιλών συγγραφέων έχουν μεταφραστεί σε εκατοντάδες γλώσσες, όμως κάτι από αυτά έχει χαθεί στη μετάφραση.
Ταινίες και τραγούδια


Το ίδιο ισχύει και με τις ταινίες. Διαφορετική προφορά, αργκό εκφράσεις, εσκεμμένα λάθη χρησιμοποιούνται για να μας φέρουν πιο κοντά στο πολιτισμικό υπόβαθρο των χαρακτήρων. Όλα αυτά είναι σχεδόν αδύνατον να αποδοθούν σε άλλη γλώσσα, αν και φυσικά οι μεταφραστές κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Φαντάσου ακόμα να μπορείς να καταλαβαίνεις τους στίχους των αγαπημένων σου τραγουδιών, γιατί χωρίς τους στίχους η απόλαυση της ακρόασης των αγαπημένων σου τραγουδιστών είναι μισή.
Ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί και όλες οι διαστάσεις της σημασίας μιας ξένης γλώσσας, όπως είπα πριν, είναι εμφανείς. Όμως υπάρχει και μία άλλη πλευρά, λιγότερο πρακτική, στην οποία αναφερόμαστε σπανιότερα. Οι φίλοι μου ενθουσιώδεις οπαδοί των γλωσσών σίγουρα θα με υποστηρίξουν, αλλά σε πολλούς από τους αναγνώστες μου αυτό που θα πω θα ακουστεί απρόσμενο. Είναι όμως εντελώς αληθινό.
Μπορείς να απολαύσεις τη διαδικασία εκμάθησης


Όπως και κάθε άλλο χόμπι –ίσως και περισσότερο- οι γλώσσες κάνουν τη ζωή μας πιο πλούσια και ικανοποιητική, αλλά μπορούν και να μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε δύσκολες στιγμές. Όσοι ρωτάνε έναν επίδοξο πολύγλωσσο για ποιο λόγο μπαίνει σε τέτοιο μπελά, συνήθως υποθέτουν ότι η διαδικασία εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας είναι κοπιαστική και χωρίς ανταμοιβή, θεωρώντας ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι μαζοχιστές. Φυσικά αυτό είναι εντελώς λανθασμένο. Για όσους έχουν μια σχετική κλίση είναι στην πραγματικότητα μία από τις πιο ευχάριστες διαδικασίες και οι σχετικές προκλήσεις την καθιστούν ακόμα πιο απολαυστική. Για αυτό το λόγο, όπως ανέφερα στην αρχή αυτής της παραγράφου, οι γλώσσες μπορεί να είναι η σωτήρια λέμβος μας όταν η ζωή δυσκολεύει, και για αυτό μπορώ να εγγυηθώ εγώ προσωπικά. Συνειδητοποιώ ότι δεν μπορεί να είναι το ίδιο για όλους, όμως δε γίνεται να το ξέρεις αν δεν το δοκιμάσεις. Μερικές φορές μπορούμε να ανακαλύψουμε και σε μεγαλύτερη ηλικία την έμφυτη κλίση μας στις ξένες γλώσσες.
Θες να γίνεις πολύγλωσσος


Δεν μπορούν όλοι να γίνουν πολύγλωσσοι, καθώς αυτό απαιτεί συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση και πολλή αφοσίωση. Αλλά όποιος τα καταφέρνει με τη μητρική του γλώσσα θεωρώ ότι είναι ικανός να μάθει τουλάχιστον μία ή δύο ξένες γλώσσες. Υπάρχουν πολλά κίνητρα για να το κάνεις, και εδώ αναφέραμε κάποια, αλλά υπάρχουν και άλλα. Για να επανέλθουμε στην πρακτική πλευρά του πράγματος, θα αναφέρω μερικά επαγγέλματα ανοιχτά για πολύγλωσσους: μεταφράσεις, διερμηνεία, σύνταξη κειμένων, διδασκαλία ξένων γλωσσών (συμπεριλαμβανομένης και της διαδικτυακής διδασκαλίας) και πολλά άλλα. Με αυτό τον τρόπο, οι γλώσσες γίνονται η δικλίδα ασφαλείας σου, η ομπρέλα σου σε μια βροχερή μέρα, η έγκυρη και σταθερή πηγή εισοδήματος. Και αυτό, μακροπρόθεσμα, αξίζει τον κόπο.

Στα HELLO μπορούμε να μάθουμε Αγγλικά,Γαλλικά,Γερμανικά,Ρώσικα,Κινέζικα,τώρα και Ισπανικά,σε ολιγομελή τμήματα,με χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών και εξέταση με tablet!
Και τώρα μια νέα υπηρεσία!
HELLO ON LINE EDUCATION και
HELLO AT HOME,για παράδοση ατομικών ή ομαδικών μαθημάτων στο σπίτι μας!
Τμήματα πιστοποιήσεων ενηλίκων για
προκηρύξεις ΑΣΕΠ.
Επικοινωνήστε μαζί μας