top of page

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να μαθαίνουν ξένες γλώσσες από μικρή ηλικία;


Μια ξένη γλώσσα σαφώς αποτελεί σημαντικό εφόδιο για ένα παιδί, ωστόσο πολλοί είναι οι γονείς που αναρωτώνται πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να εισάγουν τα παιδιά τους σε αυτή την διαδικασία και ποια είναι τα πραγματικά προτερήματα που προσκομίζουν.

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι τα παιδιά δύνανται να παρακολουθήσουν και να μάθουν μια γλώσσα ακόμη και από την προσχολική ηλικία. Οι αφομοιωτικές τους ικανότητες, η τάση μίμησης, ο ελεύθερος χρόνος και ο ενθουσιασμός ανακάλυψης του κόσμου γύρω τους, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες.

Η μάθηση μιας ξένης γλώσσας προσφέρει πολλά στο παιδί. Συγκεκριμένα αναπτύσσεται η κριτική τους σκέψη, οι συγκριτικές τους δεξιότητες και αποκτούν οξύνοια στον τρόπο που λειτουργούν. Επεξεργάζονται καλύτερα τα δεδομένα, έχουν πιο διευρυμένους ορίζοντες και μπορούν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα στις μαθησιακές τους απαιτήσεις. Ταυτόχρονα γίνονται πιο επικοινωνιακά, ανεκτικά και ανοίγουν τις πόρτες σε νέους πολιτισμούς, οι οποίοι δεν τους ήταν γνώριμοι μέχρι τώρα. Μαθαίνουν να εκφράζουν νέες, πιο σύνθετες ιδέες, βελτιώνουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αντιλαμβάνονται την πολυπολιτισμικότητα και την διαφορετικότητα, χτίζοντας ένα ανθεκτικό τοίχο κατά των διακρίσεων. Κατά αυτόν το τρόπο, όσο πιο νωρίς εσωτερικευτούν και θεμελιωθούν αυτές οι δεξιότητες και οι αξίες, τόσο καλύτερα. Επιπλέον μπορούν στο μέλλον να διαπρέψουν πιο εύκολα στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας και να αποτελέσουν υποψήφιοι σε πλήθος επαγγελμάτων που απαιτούν και αναγνωρίζουν την ξενόγλωσση μάθηση ως σημαντικό προσόν.

Επομένως, τα παιδιά αποκτούν εξαιρετικά εφόδια και πλεονεκτήματα από την εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, τα οποία θα τα βοηθήσουν σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς τους, θα τα ακολουθούν και θα τα υποστηρίζουν σε όλο το φάσμα της ζωής τους.

bottom of page