top of page

Συμβουλές για πιο αποδοτικό διάβασμα!


Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι μια πολυδιάστατη και όχι μηχανική διαδικασία. Το να μάθεις μια ξένη γλώσσα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη αλλά απαιτεί χρόνο και προσωπική προσπάθεια. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις αποδοτικά τον ελεύθερο σου χρόνο, μαθαίνοντας ή βελτιώνοντας τις γνώσεις σου σε μια ξένη γλώσσα, τότε αυτές είναι κάποιες χρήσιμες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις.

  • Φυσικά, κάθε φορά που μαθαίνετε μία ξένη γλώσσα πρέπει να προμηθευτείτε ένα λεξικό. Είτε αυτό είναι έντυπο είτε ηλεκτρονικό.

  • Η σκέψη του ότι θα πούμε κάτι λάθος μας αποτρέπει από το να μιλήσουμε λόγω άγχους. Ωστόσο, το να κάνουμε λάθος αποτελεί έναν θαυμάσιο τρόπο να μάθουμε ουσιαστικά μια γλώσσα. Επομένως, μη διστάσετε να εξασκηθείτε με τους φυσικούς ομιλητές της.

  • Ανακαλέστε στη μνήμη σας, μην αποστηθίζετε! Πρέπει με τις λέξεις που προσπαθείτε να μάθετε να τεστάρετε τον εαυτό σας, να παίξετε με τις λέξεις αυτές, να προσπαθήσετε να τις εντάξετε σε εκφράσεις ή ακόμη και να τις συνδέσετε με συγκεκριμένα ερεθίσματα.

  • Για την μελέτη κάποιας ξένης γλώσσας ή για οποιαδήποτε άλλο μάθημα, η συγκέντρωση είναι σημαντική. Στο διάβασμα το καλύτερο είναι να ασχολείστε με ένα αντικείμενο εξ ολοκλήρου. Δώστε το 100% της προσοχής σας στο διάβασμα την ώρα της μελέτης χωρίς περισπασμούς.

  • Γράψτε σημειώσεις. Με το γράψιμο βοηθάτε τον εγκέφαλό σας να συγκρατήσει την πληροφορία λόγω της διαδικασίας που κάνει για να στείλει το σήμα κίνησης στο χέρι.

  • Πριν ακόμα ξεκινήσετε να διαβάζετε, χρειάζεται να βάλετε ένα πρόγραμμα. Αν δεν έχετε ένα πρόγραμμα ή πλάνο δεν θα μπορέσετε να αξιολογήσετε τα προβλήματα που προκύπτουν από το διάβασμα ή ίσως το πολύ φορτωμένο σας πρόγραμμα.

  • Όταν μαθαίνετε μία ξένη γλώσσα, είναι σημαντικό να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους. Μόλις καταγράψετε τους στόχους σας όμως μην μείνετε εκεί. Αντιθέτως, φρόντιστε να ρίχνετε μία ματιά τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ώστε να παίρνετε κίνητρο για διάβασμα, προκειμένου να τους επιτύχετε.

  • Να ακούσετε μερικά τραγούδια και να ρίξετε μια ματιά στους στίχους τους, να δείτε μια ταινία, να δοκιμάσετε να γράψετε κάτι –τις σκέψεις σας, οτιδήποτε– στη γλώσσα που μαθαίνετε.

bottom of page